PRZEPIS NA …UDANĄ MAJÓWKĘ czyli „Gotowanie na polanie” w skansenie
20 kwietnia, 2015
Na zakończenie majówki, w niedzielę 3 maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa.
Osoby chętne do spróbowania sił przy kotle i wazówce zaprosimy do wspólnego gotowania zupy. Przewidziane są także konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. Kto w najkrótszym czasie pozbawi skórki ziemniaki? Komu szybciej uda się posiekać natkę pietruszki? Pomysłów na kuchenne rywalizacje mamy wiele, a od uczestników oczekujemy jedynie dobrego humoru!
Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie (np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle) potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki), przekąska (np.: kiełbasy, kaszanki, smalce, szynki, sery, galarety, galantyny, pasztety), deser oraz napój. Liczymy szczególnie na dania przyrządzane według wieloletnich receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Ocenie podlegać będzie zarówno wygląd, smak, jak również prezentacja, czyli sposób podania potrawy. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa w której znajda się miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Do obowiązków zaszczytnego Jury należeć będzie bardzo przyjemne zadanie, a mianowicie degustacja oraz ocena potraw konkursowych. Atrakcyjności konkursowi dodaje fakt, iż wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć na stoiskach wystawców. A tym samym danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki.
Ale wraz z konkursem kulinarnym nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Podczas imprezy „Gotowanie na polanie” scena amfiteatru należeć będzie do orkiestr dętych. O godz. 13.00 wystąpi Orkiestra Dęta OSP Joniec, a o godz. 16.00 zwiedzający wysłuchają koncertu Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP Skępe. Żywiołowa muzyka o charakterze marszowym i rozrywkowym, barwne stroje z pewnością ucieszą oko i ucho zwiedzających.
Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, pokaz wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. W przeważającej liczbie wymienionych pokazów mogą uczestniczyć zwiedzający i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków.
Począwszy od pierwszej niedzieli maja, w zabytkowym XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa, wierni będą mogli uczestniczyć w Mszy świętej odprawianej o godzinie 14.00.
Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – dla każdego coś miłego…. Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.
Zapraszamy do odwiedzenia skansenu podczas majowego weekendu. Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to najlepszy przepis na udaną Majówkę.
Program imprezy – Gotowanie na polanie
03.05.2015r., godz.; 10.00-18.00
Amfiteatr:
• Godz.; 10.00 – 18.00 – kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych
• Godz.; 11.00 – 12.30 – wspólne gotowanie zupy „zagraj” – konkurencje rodzinne z nagrodami
• Godz.; 11.00 – 11.30 – ocena potraw konkursowych przez jury wybrane z publiczności
• Godz.: 12.30 – ogłoszenie wyników konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, wręczenie nagród
• Godz.: 13.00 – koncert Orkiestry Dętej OSP Joniec
• Godz.: 16.00 – koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP Skępe
Kościół z Drążdżewa
• godz.: 14.00 – 15.00 – msza święta
Wieś rzędówka
• Godz.; 10.00 – 18.00 – prezentacje prac polowych i zajęć gospodarskich w zagrodach chłopskich i na polach (wirowanie śmietany, ubijanie masła w drewnianej masielnicy, pranie i maglowanie bielizny, wycinanie firanek z papieru, pokazy mielenia zboża w żarnach, pokaz pracy kieratu, itp.)
• Zajęcia plastyczne w wiejskiej szkole, na podwórku dawne gry i zabawy dziecięce
Polana – ognisko
• Godz.; 10.00 – 18.00 – ognisko (można zabrać własny prowiant lub zakupić na miejscu). Na polanie znajduje się plac zabaw dla dzieci.
Agnieszka Jezierska – Chalicka