Weź udział w imprezie „Gotowanie na polanie” i odkryj z nami smaki Mazowsza

Mazowsze to region atrakcyjny turystycznie, zadziwiający bogactwem walorów przyrodniczych i kulturowych. Mazowsze ma też swe smaki, które przejawiają się w regionalnych potrawach i lokalnych przekąskach.

Receptury na te dania są najczęściej przekazywane z pokolenia na pokolenie i z troską przechowywane dla potomnych. O tym, jak smakują tradycyjne mazowieckie potrawy, będzie mógł się przekonać każdy, kto 7 maja odwiedzi sierpecki skansen i weźmie udział w imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie”. To doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników regionalnej kuchni i smakoszy tradycyjnych potraw. Istotnym punktem imprezy jest konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Udział w rywalizacji mogą wziąć zarówno profesjonalni producenci tradycyjnych potraw, jak również amatorzy i miłośnicy sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: zupa, danie jarskie, danie mięsne, przekąska, deser i napój. Choć każda potrawa czymś się wyróżnia, największe uznanie zyskują wieloletnie receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Komisję konkursową utworzą miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. A wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć lub zdegustować na stoiskach wystawców.

Ale wraz z konkursem kulinarnym nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Podczas imprezy „Gotowanie na polanie” na scenie amfiteatru zagości Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI oraz Wiejska Kapela Pana Jacka.

Zgodnie z nazwą imprezy, osoby szczególnie zainteresowane sztuką kulinarną zaprosimy do wspólnego gotowania na polanie, czyli przyrządzania zupy. Przewidziane są także zabawne konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. A pomysłów na kuchenne rywalizacje nam nie brakuje!

W przeważającej liczbie inscenizacji zwiedzający mogą uczestniczyć i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków. A to najlepsza lekcja historii.

Zapraszamy do wspólnego odkrywania smaków Mazowsza i odwiedzenia skansenu w pierwszą niedzielę maja. Impreza plenerowa „Gotowanie na polanie” to najlepszy przepis na udane zakończenie Majówki !

Agnieszka Jezierska – Chalicka