MOC ATRAKCJI DLA KAŻDEGO CZYLI WIELKA MAJÓWKA W SKANSENIE

Przed nami długi majowy weekend. To JEDYNY taki czas w roku, kiedy wolne dni sprzyjają podziwianiu wiosny w pełnej okazałości. Nic więc dziwnego, że czas ten staramy się zawsze wykorzystać możliwie najlepiej i najpełniej  – wycieczki do lasu, nad wodę, zajęcia w terenie, obserwacje …

Jeśli zastanawiacie się, gdzie wybrać się na wycieczkę w długi majowy weekend i chcielibyście, by była ona urozmaicona i ciekawa, to przyjmijcie zaproszenie do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Od 30 kwietnia do 3 maja wnętrza obiektów muzealnych będą udostępnione do zwiedzania. Natomiast 1 i 3 maja zapraszamy na imprezy plenerowe: GOTOWANIE NA POLANIE oraz MAJÓWKA W SKANSENIE. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa.

W coraz większym stopniu cenimy produkty wytwarzane w naturalny sposób, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. „Gotowanie na polanie” to wydarzenie promujące właśnie takie produkty. Wyłonieniu tych najsmaczniejszych służy konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser oraz napój. Szczególnie cenione są wieloletnie receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Do udziału w konkursie zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Wszystkie zgłoszone do rywalizacji dania oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. Atrakcyjności konkursowi dodaje fakt dostępności wszystkich potraw konkursowych, które będzie można nabyć na stoiskach wystawców. Dzięki temu danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą największe uznanie Jury i główną nagrodę w konkursie, będą na wyciągnięcie ręki.

Ale konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” to nie jedyna atrakcja „Gotowania na polanie”, bowiem zaplanowaliśmy na ten dzień szereg dodatkowych atrakcji.

Jedną z nich będzie z pewnością koncert Zespołu Folklorystycznego KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła, który wykona „Wesele Kurpiowskie”. W ramach widowiska o godzinie 13.00 odbędą się tradycyjne „zmówiny”, natomiast o godz. 15.30 na scenie amfiteatru będzie można podziwiać „wesele i  oczepiny”.

Na godzinę 14.00 zaplanowaliśmy mszę świętą w niezwykle urokliwym drewnianym kościele z XVIII wieku.

Dawną obyczajowość i kulturę ludową przybliżą twórcy ludowi oraz inscenizatorzy. Spacerując urokliwymi alejkami od zagrody do zagrody, będzie można ujrzeć  konkretne zajęcia i momenty z życia ludności wiejskiej. Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy wcielą się w role mieszkańców wsi przełomu wieków i zaprezentują liczne scenki rodzajowe. Przy swych warsztatach zasiądą: wiejski plecionkarz, kowal i szewc. Wieś będzie tętnić swym dawnym życiem sprzed lat. Przed jedną z zagród będzie można zobaczyć pokaz wycinania firanek z papieru, przed inną – skosztować masła ubitego w kierzance. Stodoła będzie miejscem inscenizacji  „Jak to ze zbożem było”, która przybliży proces obróbki ziarna. Przez cały dzień odbywać się będą  pokazy wiosennych prac polowych: pokaz pracy kieratu, orka konna i bronowanie, czy też ręczny siew z płachty.

Kiermasz żywności będzie wielką atrakcją dla osób ceniących naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – nie sposób wymienić wszystkich smakołyków, które czekają na uczestników „Gotowania na polanie”. Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.

W kulinarną podróż po Mazowszu w dniu 1 maja 2016 r. w godzinach 10.00 – 18.00 zapraszamy wszystkich, nie tylko amatorów regionalnych przysmaków.

Tak barwny początek WIELKIEJ MAJÓWKI W SKANSENIE zobowiązuje i wymaga równie interesującego jej zakończenia. Na tę okoliczność zaplanowaliśmy imprezę plenerową „Majówka w skansenie”, która odbędzie się 3 maja br. Wystarczy do piknikowego kosza spakować duży koc i wybrać się na skansen, by poczuć tradycję rodzinnego biesiadowania na świeżym powietrzu.

Na zwiedzających czekać będą rodzinne konkursy z nagrodami, a także różnorodne gry i zabawy. Większość rywalizacji będzie miała rodzinny charakter – jak na majówkę przystało. Poszukiwania dzieci, wspólnie oddawane skoki przez skakankę – to tylko nieliczne spośród przygotowanych na ten dzień atrakcji. Na scenie amfiteatru bogaty i barwny repertuar zaprezentuje  Miejska Orkiestra Dęta w Wołominie oraz Parafialna Orkiestra Dęta w Szczutowie, która wystąpi z musztrą paradną. Tymczasem we wnętrzach dworu rozlegną się dźwięki muzyki fortepianowej w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu.

Przez cały dzień będzie funkcjonował kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych. Tutaj każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie. A będzie w czym wybierać; zaczynając od naturalnych wypieków, poprzez niebanalnie zdobioną ceramikę, a kończąc na fascynujących, ręcznie wykonywanych zabawkach. Miody z mazowieckich pasiek, ekologiczne przetwory, wędliny z domowych wędzarni – smakosze z pewnością nie będą mieli powodów, aby narzekać.

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej tradycyjnie nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą twórcy ludowi. W zagrodach chłopskich i na polach odbędą się pokazy prac gospodarskich m.in. pranie i maglowanie bielizny, prasowanie żelazkiem na duszę, wirowanie śmietany, czy wiosenna orka, ale także zajęć nawiązujących do Święta uchwalenia Konstytucji 3 Maja, jak np. warsztaty wykonywania kotylionów. Na jednym z podwórek będzie można spróbować swych sił w dawnych grach i zabawach dziecięcych, takich jak chodzenie na szczudłach czy toczenie obręczy, na innym – własnoręcznie ubić masło w drewnianej kierzance. A na pięknej zielonej polanie przez cały dzień palić się będzie ognisko, zachęcające do pieczenia kiełbasek.

 

ZAPRASZAMY DO SPĘDZENIA DŁUGIEGO MAJOWEGO WEEKENDU W SKANSENIE!

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami praktycznymi dotyczącymi majowego weekendu:

Godziny otwarcia skansenu w dniach 30 kwietnia – 3 maja 2016 r.: 10.00 – 18.00

30 kwietnia 2016 r (sobota) – obiekty otwarte

1 maja 2016 r. (niedziela) – obiekty otwarte + impreza plenerowa “Gotowanie na polanie”

2 maja 2016 r. (poniedziałek) – obiekty otwarte

3 maja 2016 r. (wtorek) – obiekty otwarte + impreza plenerowa “Majówka w skansenie”

 

Ceny biletów w dniach 1 i 3 maja 2016 r. : normalny – 16 zł,  ulgowy – 11 zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 43 zł

Ceny biletów w dniach 30 kwietnia i 2 maja 2016 r.: normalny – 13 zł,  ulgowy – 8zł, rodzinny (2 os. dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) – 34 zł

Agnieszka Jezierska – Chalicka