Pożegnanie Lata w Mochowie
W sobotę 30 września na boisku sportowym w Mochowie Parcele odbyło się Pożegnanie Lata. W otwarciu wydarzenia powiat sierpecki reprezentowali Wicestarosta Juliusz Gorzkoś, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Marcin Błaszczyk oraz Członek Zarządu Sławomir Olejniczak.
Część Artystyczna
W części artystycznej „Pożegnania lata w gminie Mochowo” odbyły się pokazy umiejętności wokalno-instrumentalnych i tanecznych lokalnych grup artystycznych, działających w przedziale wiekowym „od przedszkola do seniora”. Wśród nich znalazły się dzieci z „HAPPY KIDS” – grupy działającej przy Gminnej Bibliotece Publicznej w Mochowie, grupy taneczne ze szkół gminnych, no i oczywiście aktywni seniorzy z Chóru „Złota Jesień”.
Konkursy
Podczas imprezy przeprowadzony został konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę ziemniaczaną p.n.: „ZIEMNIACZANE INSPIRACJE”. O tym co można zrobić z ziemniaków przekonała się komisja konkursowa oceniająca potrawy, w skład której wchodzili zaproszeni goście. Przysmaki zgłoszone zostały przez 11 gospodyń z terenu gminy Mochowo.
I miejsce w kategorii „Danie główne” zajęły ex aequo: Maria Krajenta za przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej oraz Genowefa Kacprowicz, która przygotowała danie – kartacze.
Z kolei I miejsce w kategorii „Sałatki” zdobyła Zofia Rzemieniewska za przygotowaną sałatkę ziemniaczaną. Dla wszystkich chętnych ogłoszone były dodatkowe konkursy, które zdominowane zostały przez najmłodszych mieszkańców gminy.
W konkursie na „NAJWIĘKSZEGO ZIEMNIAKA” nagrody zdobyli:
I miejsce – Genowefa Chmielewska
II miejsce – Oliwier Będzikowski
III miejsce – Aleksandra Witkowska
W konkursie na „NAJCIEKAWSZY KSZTAŁT ZIEMNIAKA” nagrodzeni zostali:
I miejsce – Oliwier Będzikowski
II miejsce – Julia Mikołajewska
III miejsce – Genowefa Chmielewska
Wiele wrażeń dostarczył występ gwiazdy wieczoru – zespołu „JAGODA i BRYLANT”, który rozgrzewał ze sceny swoimi gorącymi rytmami, a zabawę wieczorną dla wszystkich zapewnił zespół KRATER.
foto/tekst. Urząd Gminy w Mochowie
fot. Ekstra Sierpc wiadomości lokalne