Weź udział w imprezie „MIODOBRANIE W SKANSENIE”, poznaj technikę podbierania miodu i skosztuj różnych gatunków miodu. Lipcowe miodobranie jest dla pszczelarzy czasem wzmożonej pracy, a zarazem prawdziwym świętem ich plonów. Trudno się temu dziwić – podbieranie miodu z ula to niemal obrzęd, a smak i aromat świeżych „plastrów” na długo zapada w pamięci.

Dawniej praktykowano przede wszystkim bartnictwo, z którego pod koniec pierwszego tysiąclecia wykształciło się pszczelarstwo. Zaczęto wówczas zakładać różne typy pasiek, charakteryzujące się często nieregularnymi kształtami uli. Większość z nich można obecnie zobaczyć wyłącznie w muzeach, a najstarszy rodzaj ula – ul kłodowy – znajduje się na terenie jednej z pasiek w sierpeckim skansenie. Nie jest on jedynym nawiązaniem do tradycji pszczelarstwa, bowiem Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w pierwszą niedzielę lipca organizuje imprezę plenerową „Miodobranie w skansenie”, poświęconą pracy pszczelarzy i pozyskiwaniu miodu. Obfitujący w atrakcje program imprezy od lat wzbudza zainteresowanie zarówno braci pszczelarskiej, jak również smakoszy miodu. Wydarzenie integruje przybyłych z różnych stron kraju gości, którzy pragną zgłębić tajniki pszczelarstwa lub po prostu uzupełnić domową spiżarnię w różne gatunki miodów.

Najważniejszy punkt imprezy stanowią pokazy pszczelarskie. Miejscem inscenizacji będą zagrody i pasieki na terenie skansenu, co z pewnością wpłynie na autentyczność przekazu. Uczestnicy pokazów będą mogli podziwiać miodobranie we wszystkich odsłonach: podbieranie miodu z uli, odsklepianie wosku i odwirowywanie miodu, zakładanie węzy w ramkach. Pokazy poprowadzą: właściciel gospodarstwa pasiecznego Wojciech Piotrkowski z Żuromina oraz Tomasz Paprocki reprezentujący Związek Pszczelarzy w Płocku – Koło Pszczelarzy w Sierpcu. Niecodzienną atrakcją dla miłośników pszczelarstwa będzie perspektywa przyjrzenia się różnym rodzajom uli, m.in. ulom kłodowym, skrzynkowym, czy wykonanym ze słomy tzw. koszkom. W intencji pszczelarzy zostanie odprawiona msza święta w XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa. Słodka impreza odbywająca się w skansenie to także doskonała okazja do skosztowania różnych gatunków miodu, od kwiatowych, poprzez spadziowe, aż po mieszane. Szczodra gospodyni uraczy każdego z uczestników imprezy świeżo odwirowanym miodem z wiejskim chlebem i masłem ubitym w kierzance.

Wszystkie zagrody tętnić będą życiem, a w każdej z nich krzątać będą się gospodarze lub wykonujący swą pracę twórcy ludowi.

Spacerując między poszczególnymi domostwami można będzie odkrywać tajniki dawnych codziennych zajęć: pranie i maglowanie odzieży, czy ubijanie masła w kierzance, a także dawne zanikające zawody, wśród których prym wiodą: szewc, kowal czy plecionkarz. Najmłodsi uczestnicy imprezy w izbie lekcyjnej wykonają świeczki z wosku, a swe dzieła na pamiątkę zabiorą do domu. W jednej z chałup będzie można wysłuchać porad ludowej zielarki, w innej poznać sztukę wycinania firanek z papieru. Odbędzie się pokaz odciskania wosku za pomocą prasy, a także – przygotowane specjalnie z myślą o najmłodszych – inscenizacje pt. „Jak to ze zbożem było”. Uczestnicy będą mieli niebywałą okazję własnoręcznego zmielenie ziarna w żarnach, młócenia zboża cepami, czy odwiewania ziarna.

Konkretne czynności i dawną obyczajowość przybliżą członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy, którzy wcielą się w role mieszkańców wsi.

Tymczasem na scenie amfiteatru czekać będą atrakcje muzyczne. Barwny folklor, skoczne tańce i wesołe przyśpiewki różnych regionów Polski przybliży Zespół Ludowy KODERKI z Łowicza. Z ludowym repertuarem wystąpi także Wiejska Kapela Pana Jacka. Ponadto przez cały dzień odbywać się będzie kiermasz wyrobów pszczelich i rękodzieła ludowego. To idealna okazja, by zakupić różne rodzaje miodów, a tym samym zapewnić sobie zapasy słodkiego przysmaku na całą zimę. Na stoiskach wystawcy zaprezentują szeroki wachlarz miodów i produktów pokrewnych: od znanego z właściwości bakteriobójczych propolisu przez rozmaite wyroby z wosku, po prawdziwy rarytas smakoszy – miody pitne. Tradycyjnie w ramach kiermaszu będzie można zaopatrzyć się w ręcznie wykonywane ozdoby, drewniane zabawki czy ozdobne naczynia ceramiczne.

Zapraszamy na prawdziwe święto braci pszczelarskiej i miłośników słodkiego przysmaku. „Miodobranie w skansenie” już 2 lipca 2017 r. Ceny biletów: ulgowy – 11 zł, normalny – 16 zł, bilet rodzinny ( 2 osoby dorosłe + dwoje dzieci do 16 r.ż.) – 43 zł.

PROGRAM IMPREZY

Amfiteatr

  • Godz.: 13.00 – 13.45 Tańce i przyśpiewki regionów Polski w wykonaniu Zespołu Ludowego KODERKI z Łowicza
  • Godz.: .15.00 – 15.45 – Tańce i przyśpiewki regionów Polski w wykonaniu Zespołu Ludowego KODERKI z Łowicza
  • Godz. 10.00 – 18.00 (w przerwach) – koncert wiejskiej kapeli Pana Jacka
  • Godz.: 10.00 – 18.00 – kiermasz miodu i rękodzieła

Kościół z Drążdżewa

  • GODZ.: 14.00 – 15.00 – MSZA ŚW. W INTENCJI PSZCZELARZY

Dwór ziemiański

  • Wnętrza dworskie z końca XIX i początku XX w., koncert fortepianowy

Wieś – rzędówka

INSCENIZACJE Z ŻYCIA CODZIENNEGO WSI – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy

(godz.: 11.00 -16.00) – cała wieś

POKAZY PRACY PSZCZELARZA

  • Zagroda z Izdebna – pokazy na drewnianych sprzętach pszczelarskich pocz. XX w.Wojciech Piotrkowski Gospodarstwo Pasieczne w Żurominie (godz.: 10,30, 11.30, 12.30, 13.30, 15.30, 17.00)
  • odsklepianie wosku z ramek

  • wirowanie miodu

  • zakładanie węzy w ramkach

  • degustacja miodu

  • Zagroda z Ostrowa – pokazy na współczesnych sprzętach pszczelarskich (godz.: 11.00, 12.00, 13.00, 15.00, 16.00) – Tomasz Paprocki KOŁO PSZCZELARZY W SIERPCU
  • odymianie pszczół za pomocą podkurzacza

  • podbieranie miodu z ula

  • odsklepiania wosku z ramek

  • wirowanie miodu

  • prezentacja sprzętu i akcesoriów pszczelarskich używanych współcześnie

  • degustacja świeżego miodu z plastrów

POKAZY RZEMIOSLA I WIEJSKICH ZAJĘĆ GOSPODARSKICH

  • Kuźnia z Żuromina – pokaz pracy wiejskiego kowala
  • Chałupa z Rempina – pokaz przędzenia wełny na kołowrotku
  • Zagroda z Izdebna – pokaz wyrobu masła, degustacja z wiejskim chlebem i miodem
  • Zagroda z Czermna – pokaz ręcznego prania i maglowania bielizny
  • Chałupa z Zawad – pokaz garncarstwa
  • Zagroda z Ostrowa
  • Izba lekcyjna – warsztaty wykonywania świeczek z węzy dla dzieci
  • podwórko – pokaz wyrobu masła, degustacja z wiejskim chlebem i miodem
  • Zagroda z Dzierzążni – porady zielarskie, pokaz pracy wiejskiego stolarza
  • Zagroda z Ligówka
  • Chałupa – pokaz szycia na maszynie
  • Podwórko – pokaz pracy wiejskiego plecionkarza
  • Chałupa z Jonnego
      • Kuchnia dziadków – pokaz wirowania śmietany centryfugą
      • Pokój młodych – wycinanie firanek z papieru
  • Chałupa z Chwał – pokaz pracy szewca
  • Zagroda z Rębowa – pokaz powroźnictwa
  • Zagroda z Rębowa
    • Chałupa – pokaz odciskania wosku za pomocą prasy
    • (stodoła)– „Jak to ze zbożem było”- pokazy dla dzieci: mielenie ziarna w żarnach, młócenie zboża cepami, odwiewanie ziarna

Agnieszka Jezierska – Chalicka

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

image_pdfimage_print