Podziękowania za plony, złożenie hołdu wszystkim pracującym na roli oraz ceremonie dożynkowe – tego nie mogło zabraknąć na Dożynkach Województwa Mazowieckiego, Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego.

Do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zjechali wszyscy, którym bliska jest Ziemia Mazowiecka. W skansenie żegnaliśmy też tegoroczne lato. Całość w pięknej i tradycyjnej oprawie obrzędowej. W kulturze polskiej dożynki mają głębokie korzenie. I choć wiążą się z dawnym świętem Słowian, które przypadało na równonoc jesienną (23 września), to dziś mają charakter religijny – związany z podziękowaniem Bogu za plony oraz ludowy – związany z zabawą z okazji zakończenia zbiorów.

Wspólne świętowanie

Rozpoczęło się od przemarszu barwnego korowodu z wieńcami dożynkowymi w asyście Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Sierpca, Zespołu Tańca Ludowego „Masovia” Politechniki Warszawskiej w Płocku oraz Kurpiowskiego Zespołu POD BOREM z Zawad. Do Sierpca przybyło 30 delegacji wieńcowych z terenu województwa mazowieckiego i dziesiątki delacji gminnych i parafialnych, by wspólnie dziękować rolnikom i mieszkańcom wsi za trud codzienności na polu. Wśród gości korowodu szli gospodarze uroczystości, m.in. marszałek Adam Struzik i wicemarszałek Wiesław Raboszuk. Za tegoroczne plony dziękowano podczas mszy świętej pod przewodnictwem jego ekscelencji księdza biskupa Mirosława Milewskiego – biskupa pomocniczego diecezji płockiej. Oficjalne uroczystości zakończył obrzęd wręczania i dzielenia się chlebem, przygotowany i poprowadzony przez Zespół Tańca Ludowego „Masovia” Politechniki Warszawskiej w Płocku.

– Chleb w polskiej, a więc i naszej mazowieckiej tradycji to jeden z najsilniejszych symboli. Łamiemy się nim na znak pokoju i przyjaźni. Niech nigdy nie zabraknie go na naszych stołach. Dożynki to wielki dowód naszej wdzięczności Bogu i ludziom. To czas podziękowań mazowieckim rolnikom za ich trud i często niełatwą pracę, ale też okazja do świętowania tegorocznych zbiorów – podkreślił marszałek Adam Struzik.

– Święto plonów to ważny dzień dla każdego gospodarza. Jest uwieńczeniem jego całorocznego trudu i pracy. To nie tylko święto dziękczynienia, lecz również okazja do refleksji nad rytmem naszego życia – mówił wicemarszałek Wiesław Raboszuk.

Tradycją jest, że podczas dożynek wybierany jest najpiękniejszy wieniec dożynkowy – w tym roku pierwsze miejsce przypadło powiatowi siedleckiemu. Wręczono także nagrody m.in. w konkursie Polski Producent Żywności – w gronie najlepszych znalazło się 12 firm i przedsiębiorstw.

Pożegnanie lata w skansenie

Na odwiedzających skansen w Sierpcu czekały pokazy wyplatania wieńców dożynkowych, warsztaty tradycyjnego rękodzieła artystycznego, a także kiermasz produktów regionalnych. Tego dnia można było przyjrzeć się inscenizacjom tradycyjnych wiejskich prac i zajęć codziennych na wsi z wykorzystaniem dawnych sprzętów i narzędzi gospodarskich. Nie zabrakło warsztatów i animacji dla najmłodszych oraz degustacji regionalnych przysmaków.

Przez cały dzień na terenie muzealnej ekspozycji oprócz wystawy czasowej przedstawianej w chałupach i zagrodach pn.: „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” prezentowane były także prace i pokazy zajęć jesiennych związanych m.in. z porządkowaniem pola i ogrodu. Zaprezentowano również dawne maszyny rolnicze, a także ich nowoczesne odpowiedniki. Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa Samorządu Województwa Mazowieckiego i Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, która pełna była smaku, zapachu, muzyki i tańca.

Nie tylko na ludową nutę

Pobyt w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu umilały koncerty zespołów folklorystycznych z różnych części Mazowsza – Zespołu Tańca Ludowego „Masovia” z Płocka, „Zespołu Ludowego Marysieńki Stare Szpaki”, „Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej” – reprezentujące Ziemię Siedlecką. „Zespół Śpiewaczy Bieniędzice” do Sierpca przyjechał z Radomszczyzny, a „Kurpiowski Zespół Pod Borem z Zawad” spod Ostrołęki. Gwiazdami wieczoru byli ENEJ i SŁAWOMIR.

tekst: https://www.mazovia.pl/…/art,6771,mazowieckie-swieto-plonow…

 

image_pdfimage_print